De hele dag werken, alle punten van je to-do lijst afwerken, snel naar huis om op tijd te zijn voor het eten…ownee, file! Koken, opruimen en de kinderen in bad doen. Met een beetje geluk heb je nog even tijd om met ze te spelen. Je brengt ze naar bed en ploft vervolgens moe op de bank. Wat een dag!
De hele dag sta je eigenlijk aan. Wanneer heb jij voor het laatst de tijd genomen om te ontspannen? Vorige week nog ergens?
Gunstige effecten van ontspanningsoefeningen
Om gezond te blijven is het belangrijk om niet teveel stress te hebben. Regelmatig te ontspannen om de stress weer kwijt te raken. Kleine momenten van ontspanning helpen om de stress die gedurende de dag oploopt te laten zakken zodat je weer kunt opladen. Het is belangrijk om dit soort momenten bewust in te plannen. Anders is de kans groot dat je het vergeet of het gaat uitstellen. Langdurige stress is niet alleen onprettig, het is ook ongezond en kan leiden tot oververmoeidheid, slaapklachten, een burn-out of andere klachten.
Effect 1: Herstel van dagelijkse stress
Gedurende de dag loopt de stress op. Werk, gezin en andere dingen waar je mee bezig bent zorgen ervoor dat het cortisolgehalte in je lichaam stijgt. Niks om je druk over te maken, dit gebeurt vanzelf en is niet te voorkomen. Wel is het belangrijk om op tijd te herstellen van deze dagelijkse stress.
Effect 2: Verminder angst
Ontspanningsoefeningen hebben een directe invloed op angst en stressgevoelens. Als je angstig bent staan je lichaam en geest op scherp, klaar om te vluchten. Je ademhaling gaat omhoog, je hart slaat sneller. Stress kan de angstreactie verergeren en soms uitlokken. Door het doen van ontspanningsoefeningen zakt de stress waardoor je angst zakt en eventuele paniekaanvallen vermindert of voorkomt. De angst kan nu eenmaal minder hoog oplopen als je lichaam ontspannen is.
Effect 3: Betere concentratie
Kortdurende stress kan een tijdelijke concentratieboost geven. Die deadline die in je nek hijgt is een voorbeeld van stress dat ervoor zorgt dat je je tijdelijk extra goed kunt concentreren. Dit is prima als je daarna maar de tijd neemt om weer te ontspannen. Als je van deadline naar deadline blijft werken zonder te ontspannen kan de stress bijna constant op een hoog niveau blijven. Langdurige stress zorgt ervoor dat je je minder goed kunt concentreren en minder kunt presteren. Door al die taken is het lastig om te focussen op één taak en de stresshormonen zorgen ervoor dat je minder goed kunt slapen. Dit kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt en daardoor ook minder goed kunt concentreren. Op tijd ontspannen helpt dus om je beter te kunnen concentreren en op een relaxte manier je werk te doen.
Effect 4: Een langer lontje
Als je minder stress hebt kun je meer hebben. Je bent vriendelijker voor je omgeving en hebt meer geduld. Eigenlijk ben je een veel leuker persoon om mee om te gaan.
Effect 5: Je slaapt beter
Door het doen van ontspanningsoefeningen kun je je gedachten beter tot rust brengen waardoor je beter slaapt. Ook zorgen de oefeningen ervoor dat je cortisolgehalte daalt waardoor je je meer ontspannen voelt en beter in slaap kunt komen. Ook slaap je rustiger gedurende de nacht en schiet je niet zo snel wakker midden in de nacht. Doordat je beter slaapt heeft dit uiteraard weer gunstige effecten overdag. Wie goed slaapt heeft geen stress over het slecht slapen en is niet vermoeid overdag. Hierdoor kun je overdag beter functioneren.
Effect 6: Minder pijnklachten
Uit onderzoek is gebleken dat de pijnbeleving erger is bij mensen die veel stress ervaren. Dit is vooral voor mensen met chronische pijnklachten belangrijk. Soms valt de pijnklacht niet op te lossen, maar wel de manier waarop je hiermee omgaat. Wanneer je meer ontspannen bent ervaar je je pijnklachten als minder erg.
Effect 7: Betere gezondheid
Hoe relaxter jij in je vel zit hoe gunstiger dit is voor je algehele gezondheid. Het biedt een buffer tegen lichamelijke ziektes en klachten zoals angst, depressie en burn-out.